Aktuálně

Jan Horník Jan Horník
V pátek 11. února vyšel v Deníku N rozhovor s místopředsedou Senátu Janem Horníkem týkající se pandemického zákona, jehož novela byla na čtvrtečním plénu horní komory PČR zamítnuta.
 
Je to svátek demokracie, komentuje neschválení pandemického zákona senátor STAN, který ho nepodpořil.
 
Článek k přečtení níže:
 
 Je to svátek demokracie, komentuje neschválení pandemického zákona senátor STAN, který ho nepodpořil.
 
Jan Horník (STAN) patřil mezi senátory, kteří včera nezvedli ruku pro novelu pandemického zákona. 
 
Kromě opozičních politiků včera nezvedli ruku pro novelu pandemického zákona ani někteří senátoři koaličních stran. Jedním z nich byl Jan Horník (STAN). „Vadí mi rychlost schvalování a také to, že zákon nepočítá s kompenzacemi podnikatelů,“ říká v rozhovoru s Deníkem N místopředseda horní komory Parlamentu.
 
Proč jste novelu nepodpořil, jaké jste k ní měl výhrady?
Já jsem měl velké problémy s tím, že byla schvalována takto narychlo, ve stavu legislativní nouze. Něco jiného bylo, když jsme nedávno schvalovali plán ministra Gazdíka na pandemické ředitelské volno. Tam to bylo potřeba udělat velmi rychle, navíc to nebylo nijak kontroverzní.
 
Vadilo vám něco na samotném znění pandemického zákona?
Ano, například to, že v zákoně nebyly řádně upravené náhrady pro podnikatele pro případ, kdy by kvůli epidemii museli zastavit nebo omezit svou činnost. Novela počítá jen s kompenzacemi přímých ztrát, například pokud by se restauracím zkazily potraviny. Ušlý zisk ale neřeší.
Na druhou stranu ale pandemický zákon v únoru končí, takže je potřeba jej nahradit nějakou novou verzí.
Kdyby to nebylo tak ve spěchu, mohli bychom projednat všechny návrhy senátorů. Bylo celkem dvacet návrhů na změnu některých bodů, sám jsem navrhoval konkrétní změny. V tom chvatu ale nebyl vůbec čas na to, abychom novou legislativu prodiskutovali.
 
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že pokud pandemický zákon neprojde, bude muset být od března vyhlášený nouzový stav.
Myslím, že k tomu nedojde. Zákon se vrací do Sněmovny, která nás může přehlasovat. Teprve potom, kdyby se tak nestalo, by zákon spadl pod stůl.
 
A co by se dělo dál? Nouzový stav?
Ministr Válek říká, že potřebuje ochránit zranitelnou seniorní populaci. Ale zatím to nevypadá, že to bude zapotřebí. Pokud by požádal o vyhlášení nouzového stavu, bylo by to potřeba pouze tehdy, kdyby se nákaza rozmohla v pečovatelských domech. Jestliže k tomu nedojde, není nouzový stav potřeba.
 
Jak by se tedy stávající situace podle vás měla řešit, když jste odmítl nový zákon?
Podle mě by bylo nejlepší oprášit starý pandemický zákon, kterému nyní končí platnost. To by bylo myslím mnohem více průchozí. Schvalovat narychlo kontroverzní legislativu, když je epidemie na ústupu, není rozumné.
 
Návrh ministra zdravotnictví nepodpořili kromě vás i někteří další senátoři z vládních stran . Jaký to podle vás bude mít vliv na další spolupráci koalice?
To, že nám Poslanecká sněmovna poslala takto nedokonalý zákon, mělo jen dvě špatná řešení. Schválit, nebo neschválit. Na výsledku hlasování také bylo vidět, jak těsné bylo. Pro mě to je ale úspěch demokracie.
Nikde není řečeno, že členové jedné strany musí za každou cenu hlasovat stejně. My jsme se rozhodli podle našeho svědomí. Nejvíc se výsledku divili kolegové z ANO, kteří jsou zvyklí, že hlasují vždycky stejně.
 
Vaši koaliční kolegové vám nemají za zlé, že jste pro pandemický zákon nezvedl ruku?
Mně se to zatím nestalo, nikdo mi nevolal. Když jsem mluvil z kolegy z jiných klubů, říkal jsem, že je to ponaučení. Když se ve Sněmovně připravuje nějaký zákon, což se může velmi brzy týkat například stavebního zákona, je zapotřebí připravovanou legislativu projednávat i se senátory. Díky tomu můžeme případné připomínky dávat už do Sněmovny a nemusíme se dostávat do takové situace, k jaké došlo včera.
 
Autor: Iva Bezděková

 

 
 

 

 
 
 
 

 

Jsem také na facebooku