Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

19. schůze Senátu PČR

21. leden, 2022
Čtvrtek 20. ledna 2022 byl pro místopředsedu Senátu Jana Horníka velmi nabitý. V první řadě se konala 19. schůze 13. funkčního období horní komory PČR. Ta byla zahájena v pochmurném duchu. Všichni přítomní si připomněli velmi smutné výročí. Včera tomu byly přesně dva roky, kdy své kolegy náhle opustil předseda Senátu Jaroslav Kubera. Jeho památka byla uctěna minutou ticha a symbolickým pietním aktem za přítomnosti jeho nejbližších.
 
Hlavními body jednání byly návrhy zákona na snížení platů ústavních činitelů v souvislosti s deficitem státního rozpočtu a naopak na zvýšení příspěvků na bydlení kvůli enormnímu zdražování energií. Obhájit je do Senátu přišel nový ministr práce a sociálních věcí Marian JurečkaU prvního ze zmiňovaných návrhů senátoři odhlasovali, že se jím nebudou zabývat a novela tak poputuje rovnou k rukám prezidenta ČR. Novela zákona na zvýšení příspěvků na bydlení byla všemi přítomnými senátory přijata. Zejména druhý ze zmíněných zákonů se stal předmětem večerní debaty v rámci pořadu Události, komentáře na ČT24, jehož hosty byli Jan Horník, již zmíněný Marian Jurečka a poslanec za SPD Radim Fiala.
 
Slova došla také na kauzu Jana Farského. "Honza Farský je dlouholetý politik, v Poslanecké sněmovně jeden z nejpilnějších. Hrozně moc věcí prosadil, vytahoval STAN, když tu značku ještě nikdo neznal. Musím říct, špičkový politik. On si asi představoval, že by jeho funkci mohl z dálky vykonávat. Byla to možná mladistvá nerozvážnost, ale ta se v politice nenosí. Já jeho krok cením a děkuji mu za něj." okomentoval rezignaci Jana Farského na svůj poslanecký mandát Horník. 
 
V rámci novely zákona na zvýšení příspěvků po zdražení energií padla otázka na skupinu obyvatel se středním příjmem. "Středně příjmové rodiny může zdražování hodně zasáhnout, konkrétně u nás na Karlovarsku budou dopady velké. Do teď o příspěvek žádalo zhruba 30%, tak doufám a věřím, že ministerstvo přijde s nějakou osvětou." vyjádřil se Horník, jakožto zástupce jednoho z nejchudších regionů.

 

 
 
 
 
 

 

Jsem také na facebooku