Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

Situace na horách

29. prosinec, 2021

Mezi vánočními svátky a novoročními oslavami Jan Horník, jakožto starosta Božího Daru, zimního krušnohorského centra, poskytl několik rozhovorů České televizi na téma situace na horách.

Jeden z nich se týkal epidemiologiocké situace. Jaká byla očekávání provozovatelů zimních středisek a jaká je realita? Jaká jsou srovnání restrikcí u nás a v zahraničí, např. Německu nebo Rakousku?

Dle místopředsedy Senátu PČR bychom se o nově zavedených opatřeních měli dozvídat mnohem dříve. Jak můžeme vidět, jak u nás, tak i Německu, jsou otevřené a neustále přeplněné obchody. Konkrétně u našich sousedů jsou ale vleky zavřené. To svědčí o tom, že vlády evropských států si s covidem 19 stále neví rady. Nařízení by měla být predikovatelná. Čeští provozovatelé zimních středisek poměrně dost pociťují nepřítomnost zahraničních návštěvníků, kteří k překročení hranic potřebují buď tři dávky očkování nebo platný PCR test.

Sjezdovky v Krušných horách momentálně fungují na 2/3 jejich běžného provozu. Částečně kvůli pandemii, ale i kvůli počasí. Letos nejsou ani na horách sněhové podmínky příliš příhodné, což pociťují hlavně běžkaři. Časem se uvidí, na kolik se provozovatelům energeticky vyplatí zasněžování, které za sebou zanechává dosti černou energetickou stopu.

Kontrola platných dokladů o bezinfekčnosti na horách často zdržuje to provoz a není vždy úplně věruhodná. Ski areál Boží Dar, Neklid, Klínovec je obrovský. Zde takové potíže nesjou, protože lidé jsou již navyklí na nakupování skipasů online. Problém nastává predevším u vlastníků ubytovacích zařízení. Chybí zde  celonárodní kontrolní mechanismus. Provozovatelé nemají šanci rozpoznat falešné doklady o potvrzení očkování apod.

Dalším tématem rozhovoru byly kompenzace od státu z loňského roku a zda je podnikatelé v okrese Karlovy Vary stačili dočerpat. Vleky jsou jedním z mála odvětví, ke kterým se stát s pomocí Asociace horských středisek ČR zachoval dobře. Horší to mají opět majitelé hotelů, penzionů a jiných ubikací. Ty měli s čerpáním potíže z hlediska pokrytí energií a podobných výdajů. 

Klínovec, nejvyšší vrchol Krušných hor, kde se nachází i zdejší největší centrum pro zimní, ale i letní vyžití, se potýká ještě s jedním problémem. Návštěvníci začali obcházet pravidla ohledně parkování a auty se nechávají vyvážet až na vrch sjezdovek. Jan Horník byl zastupitelstvem pověřen o této věci jednat s vedením Karlovarského kraje.

"Já už mám připravený dopis na Karlovarský kraj. Byl jsem pověřen zastupitelstvem, abych ho tam poslal. Znamená to, aby kraj přehodnotil situaci a umožnil nám vybírat v podstatě celou dobu, aby se zde auta zbytečně nedočila," vyjádřil se Horník k situaci reportérce ČT24. Tato opatření by měla být ku prospěchu všech - jak přírody, která by nebyla tak moc zatěžována dopravou, tak i areálu, který hojně investuje do zasněžovacího systému a dalších nákladných služeb, a peníze se mu nevrací.

Jsem také na facebooku