Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

Ve čtvrtek 18.listopadu 2021 začala Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Zástupci Senátu PČR jednali jak s politickými zástupci země, tak s těmi, kteří se starají o ochranu zdejší přírody nebo kulturní a turistické vyžití. Rozdíl mezi českými a albánskými obcemi projednali se zástupci místních nevládních organizací.

Program začal návštěvou hned několika národních parků, např. Dajti nebo Karavasta v doprovodu s jejich vedením a zástupci zdejších CHKO. Pro místopředsedu Senátu Jana Horníka, jakožto zástupce Karlovarska, byla tato zkušenost velmi přínosná, jelikož v Krušných horách se také snaží o vyhlášení CHKO. Co se týče cestovního ruchu a kultury, navštívili jsme město Berat na jihu střední části Albánie, které je zapsáno na Seznamu kulturních památek UNESCO.

Parlamentem českou delegaci provedla jeho předsedkyně Linidta Nikolla, která poděkovala naší republice za výpomoc při zemětřesení a letošních požárech. Nahlédli do chodu Výboru výrobních aktivit, obchodu a životního prostředí nebo Výboru pro právní záležitosti, veřejnou správu a lidská práva. Vyjednávalo se i na albánských ministerstvech a to na velmi závažných tématech, kterými byla třeba rozšíření EU o Západní Balkán, ochrana životního prostředí nebo naplňování Green Dealu.

Dohodnutá spolupráce a výměna na poli ochrany přírody a památek nebo v energetice, naše předsednictví EU v příštím roce a z toho vyplývající povinnosti a očekávání  Západního Balkánu... Cesta našich senátorů byla velmi obohacující a přínosná pro obě strany. 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Jsem také na facebooku