Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

Den založení samostatného československého státu, tedy státní svátek, který připadá na 28. října, slavíme již od roku 1919, kdy ho tak evidoval Národní výbor, který právě 28. října 1918 po dlouholetých snahách o osamostatnění se od Rakouska-Uherska vydal zákon o zřízení samostatného státu Československo a tak vznikla naše republika, jejímž prvním prezidentem se stal Tomáš Garigue Masaryk, označovaný také jako prezident Osvoboditel. Toto zřízení setrvalo až do roku 1993, kdy se Československo rozdělilo na dva státy - Českou republiku a Slovenskou republiku, která však tento svátek neslaví.

Při této příležitosti a oslavách 103. výročí vzniku našeho státu, proběhlo ve čtvrtek 28. října hned několik symbolických akcí. Jako první se v dopoledních hodinách konal na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově právě proběhl pietní akt, které se účastnili politici, mezi nimiž byli i zástupci Senátu, zástupci armády nebo váleční veteráni. Ceremoniál se letos konal po roční odmlce způsobené pandemií koronaviru.

Na Hradčanském náměstí místopředseda horní komory PČR Jan Horník a jeho kolegové, i včetně předsedy Senátu Miloše Vystrčila, položili květiny u sochy T. G. Masaryka.

 
 
 
 

 

 

Jsem také na facebooku