Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

Srpen 1968, Karlovy Vary

21. srpen, 2021

Dnešním dnem si připomínáme jedno velmi důležité datum, které výrazně ovlivnilo naší historii. Středa, 21. srpna 1968, na 21 let pohřbila svobodu, která tou dobou v tehdejším Československu vyhlížela lepší zítřky. Okupační vojska Varšavské smlouvy však naději, která v občanech v oněch dnech vzplávala, přejela svými tanky, které obsadily města i vesnice po téměř celém území. Pojďme být ale konkrétnější a podívat se na to, jak srpnové události poznamenaly náš region.

Karlovy Vary se zrovna chystaly na výstavbu nového festivalového centra, hotelu Thermal. Část secesních objektů v Chebské ulici byla již zbourána, aby uvolnila místo pro tak velkolepou výstavbu. Volná místa přišla vhod ale i k úplně jiným účelům - využila jich vojenská vozidla. Ta obsadila také téměř celou dnešní třídu T. G. Masaryka. Vedení stavby s dělníky, kteří pracovali na výstavbě nového hotelu, zabránili konvoji k přímému vjezdu na stavbu. Zelenorudé hlavy však zavelely pokračovat dál po nábřeží řeky Teplá, směrem na kolonádu. Socha rudoarmějce u Hlavní pošty přišla o svou hlavu a skončila v řece (viz. foto).

Tolik ke krátkému shrnutí, jak to 21. srpna 1968 vypadalo v našem krajském městě. Pro nezúčastněné musí být těžké nahradit obraz festivalového města a ráje turistů za obraz místa plného strachu, zlosti a nenávisti.

Letos, díky pozdržení, které způsobila pandemie covid-19, hostí Karlovy Vary 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu právě v těchto dnech plných vzpomínek. Okolí se jako tradičně hemží návštěvníky, čemuž tak bylo i před zmíněnými 53 lety. Na dobových fotografií však lze vidět, že oproti současnosti, tváře Karlovaráku nebyly vůbec plné nadšení z příjezdu našich "osvoboditelů". Karlovarský filmový festival je symbolem svobody filmu. Lidé si sem z celého světa přijíždějí užít jeho autentickou atmosféru, načerpat pozitivní energii... To vše je krásné, ale jednu věc bychom měli stále uchovávat na mysli i v této euforii pozitivních vlivů. Není to samozřejmostí. Přesně to připomínají fotografie níže. Dokazují skutečnost, že svoboda v jakémkoliv směru, je velmi křehkým klenotem. Važme si toho, co nyní máme a uvědomujme si, jak snadné je o to přijít...

      

      

 

 

 

 

 

 

 









 

 

Jsem také na facebooku