Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

ASEAN na Karlovarsku

20. srpen, 2021

Minulý týden navštívila Karlovarsko delegace složená se zástupců pěti států jihovýchodní Asie (ASEAN) a jejich doprovodů. Jednalo se o velvyslankyně a velvyslance z Malajsie, Indonésie, Filipín, Myanmaru a Vietnamu.

Svou návštěvu zahájili prohlídkou Karlových Varů, odkud se následně přemístili do dalšího, nedalekého, lázeňského města, kterým byl Jáchymov. Zde měli možnost být součástní místní kulturní akce a následně si prohlídnout lázeňský dům Radium Palace, kde nahlédli pod pokličku i tomu, jak zde probíhají procedury. Návštěva byla ubytována v nově rekonstruovaném hotelu Thermal, takže nechyběla ani procházka po kolonádě a ochutnávka pramenů.

Další den byl zahájen prohlídkou muzea Becherovky. Někteří členové dokonce i ochutnali tento tradiční bylinný likér. Následoval prostor pro načerpání čerstvého vzduchu. Delegace se přesunula na nejvyšší vrchol Krušných hor, Klínovec. Z rozhledny měli možnost prohlédnout si okolí, dokonce i sousední Německo a nejvyšší horu německé části Krušných hor, Fichtelberg. Karlovarský senátor, hostitel a starosta Božího Daru, kam se celá skupina přesunula, pověděl více o Krušných horách a jejich zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO. Ukázal přítomným božídarské sejpy, začátek stezky Božídarské rašeliniště, ale také nově zrekonstruovaný kostel sv. Anny nebo třeba místní muzeum. Program byl zakončen společným obědem v Pivovaru Červený vlk.

Všichni členové zahraniční skupiny si pro hostitele připravili milé dárky, typické pro jejich oblast. Na oplátku jim byla věnována souprava porcelánu s motivem jeřabiny, symbolu Krušných hor. Z pozitivních ohlasů z obou zúčastněných stran lze rozumět, že se určitě nejednalo o poslední propojení místopředsedy Senátu PČR a ASEAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 

 

Jsem také na facebooku