Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

Místopředseda Senátu Jan Horník se v neděli odpoledne vyjádřil na svém facebookovém profilu k otázce "nového" nouzového stavu:

"Vláda vyhlásila nouzový stav na základě žádosti hejtmanů, ale to snad vůbec nejde? Nemělo by to být aspoň na základě odůvodněné potřebnosti? K čemu potom máme Parlament, když se to dá takto "elegantně" zaonačit. Proč bychom měli mít vůbec na podzim volby? Ve vládě sedí i nestraníci, které nikdo nevolil a nikomu se tedy nemusí ze svých rozhodnutí zodpovídat. V zemi právě byla nastolena anarchie s Ústavou jako cárem papíru."

Ještě ostřejší pak bylo v podvečer jeho vyjádření pro tisk - viz. kopie článku Ivany Kalinové v Karlovarském deníku:

Hejtmané měli jedinečnou šanci a nevyjednali nic, zuří senátor a starosta Horník
včera 17:32
Ivana Kalinová
Hejtmané podle Jana Horníka (STAN), místopředsedy Senátu a starosty Božího Daru promarnili šanci na vyjednání podmínek, které by v epidemii ulehčily život podnikatelům nejen v Krušných horách, ale také rodičům dětí, které stále zůstávají na distanční výuce a řadě dalších lidí. Proto připravuje na tuto dohodu ústavní stížnost.

"Hejtmané měli obrovskou příležitost a nevyjednali nic. Mohli být skutečnou autoritou. Já na to nemám slov a říct, že jsem naštvaný, je opravdu mírné slovo. Mně tady brečí ženské, že distanční výuku s dvěma děti už nezvládají a podnikatelé na horách se potápějí čím dál hlouběji. Apartmány se pronajímají a hotely otevřít nesmějí. Co jim mám na to říct? I když jsme nabízeli cokoliv, vláda všechno zařízla," uvedl zjevně rozhořčený Jan Horník. Že se po jednání hejtmanů s premiérem otevřou úřady, považuje za marginální úspěch. "Proboha, každý rozumný starosta nenechá stát před úřadem člověka, který potřebuje pomoc. Prostě jeho záležitost vyřídí, to je normální," uvedl. Hejtmané v neděli 14. února požádali vládu o prodloužení nouzového stavu o 14 dní a dojednali jedinou výjimku, že se zruší omezení úředních hodin na úřadech.
Horníkovi vadí úplně nejvíc, že po dohodě hejtmanů s premiérem Babišem, stále zůstávají zavřeny lyžařské areály. "Jsem opravdu naštvaný. Asociace horských středisek jednoznačně deklarovala, jak lyžaře uhlídá, jak bude dodržovat epidemiologická opatření a připravila pro tento účel i podrobný manuál. Není problém kapacitně příjezdy návštěvníků omezit. Nabízeli jsme cokoliv a doufali jsme alespoň v něco. Nemáme nic, protože žádný řád neexistuje, i když jsme se snažili jej předložit," dodal rozezlený starosta. Podle něho je současný scénář vlády téměř vražený a pandemický zákon považuje za horší variantu, než je současný nouzový stav.
A v tomto duchu písemně odepsal na dnešní rozhodnutí hejtmanů i svému stranickému kolegovi, hejtmanovi Karlovarského kraje Petru Kulhánkovi.

Dle nejnovějších informací jsou senátoři připraveni podat další ústavní stížnost kvůli protiústavně vyhlášenému nouzovému stavu. Chtějí však zatím dát přednost členům Poslanecké sněmovny, jejíž usnesení vláda porušila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 

 

Jsem také na facebooku