Aktuálně

Jan Horník Jan Horník

Ústavní soud dnes bude řešit žalobu senátorů týkající se nespravedlivosti volebního zákona, jenž díky používání D'Hondtovy metody v kombinaci s členěním volebních obvodů velmi znevýhodňuje voliče menších stran. Žalobu podali již v roce 2017 senátoři hnutí STAN spolu s KDU-ČSL, TOP09 a nezávislými.

Do věci se, aniž by k tomu měl aktivní legitimaci, vložil prezident Zeman. K tomuto kroku se mimo jiné vyjádřili Jan Horník a Stanislav Polčák.

J. Horník: "Ze strany prezidenta jde o podkopávání samotných základů demokracie. Pokud by došlo ke změně volebního zákona a spravedlivějšímu rozdělení mandátů v rámci celé republiky, tak by vítěz voleb neměl jakýsi bonus v počtu zvolených poslanců. Po podzimních volbách bude nová vláda rozhodovat o zásadních věcech včetně dostavby bloků jaderných elektráren a nejen v tomto ohledu spatřuji velké nebezpečí v pokračujícím tandemu prezident Zeman a premiér Babiš, které spojuje jejich společná minulost před rokem 1989 i závazky vůči Rusku nebo Číně."

S. Polčák: "Prezident nemá v řízení o návrhu senátorů k volebnímu systému žádné procesní postavení. Jeho postup považuji za bezprecedentní ovlivňování nezávislého soudního rozhodnutí, a to pouhé dva dny před jeho výrokem. Je to jako z banánové republiky a za mne hrubé porušení ústavy."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 

 

Jsem také na facebooku